Πληροφορίες

                                                          ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Το Μαρκόπουλο είναι Δήμος της Ανατολική Αττικής, στην καρδιά των Μεσογείων.

Αποτελεί συνέχεια παλιού Αρβανίτικου οικισμού στην Αττική με κατοίκους εγκατεστημένους εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι από τις περιοχές, μαζί με την Κερατέα και το Κορωπί που γνώρισαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη μετά τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή το 2004. Δημιουργήθηκαν σημαντικά έργα στην περιοχή εξ αιτίας των Ολυμπιακών αγώνων (2004) με πιο αξιοσημείωτο την δημιουργία του νέου ιππόδρομου Αττικής και την μεταφορά σε αυτόν όλων των λειτουργιών του παλιού ιπποδρόμου στις Τζιτζιφιές. Η δημιουργία του ιπποδρόμου είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και σημαντικά έργα οδοποιίας που έφεραν την αποσυμφόρηση στην περιοχή τις καλοκαιρινές περιόδους, καθώς έγινε και ο τελικός προορισμός της περίφημης Αττικής Οδού ενώ η σύνδεση με το Αεροδρόμιο των Σπάτων είναι άμεση. Έχασε ταυτόχρονα εξ ολοκλήρου τον αγροτικό του χαρακτήρα και σήμερα είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που τείνει συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερη αστικοποίηση ύστερα από τα έντονα πλεονεκτήματα που απέκτησε.

Το έδαφος είναι πολύ γόνιμο (κάτι το συνηθισμένο στα Μεσόγεια) και καλλιεργούνται σε αυτό πλήθος προϊόντων με σημαντικότερα τα αμπέλια, τις ελιές και τις φυστικιές.

Το παραθαλάσσιο επίνειο του Μαρκόπουλου Πόρτο-Ράφτη τμήμα του ίδιου του Δήμου Μαρκόπουλου αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τόπους καλοκαιρινού παραθερισμού. Απέχει από την πόλη του Μαρκόπουλου μόλις 10 χιλιόμετρα και συνδέονται άμεσα με δρόμο που τις καλοκαιρινούς μήνες έχει βεβαρημένη φόρτιση. Χαρακτηριστικότερα σημεία του το λιμανάκι με τις πολυτελείς ταβέρνες, και ο κεντρικός παραλιακός δρόμος πλατύς και μονοδρομημένος με μεγάλες καφετέριες που καταλήγει στην κεντρική ελεύθερη πλαζ. Νοτιότερα ο δρόμος οδηγεί στο Αυλάκι που ανήκει επίσης στον Δήμο Μαρκοπούλου κοντά στα σύνορα με την Κερατέα.